divendres, 24 de setembre del 2010

DAS EXPERIMENT




El rol social que juguem ens determina en la nostra acció? Voldriem pensar que no, però "Das Experiment" ens fa dubtar.

20 homes s'ofereixen com a candidats per a un "Experiment". La determinació econòmica els empeny a desafiar la determinació ambiental. Però la determinació genètica no tardarà en fer acte de presència.

HAURIEM DE CONSIDERAR-NOS DETERMINISTES?

ENTREU UN COMENTARI EN EL QUE EXPOSEU CASOS EN QUE EL PRINCIPI DE CAUSALITAT APAREIX EN LA PEL·LÍCULA

31 comentaris:

alba barrio ha dit...

Dins de la pel·lícula surten moments de causalitat, per exemple en el moment que ell acepta el treball, ja que el condiciona el fet de que guanyarà 4000 marcs.
Un altre seria quan la noia té el accident saltanse el semàfor i coneixent-se això ho condisiona l'estat d'ànim de la noia ja que si no s'hagués mort el pare de la dona, si no hagués pasat el accident doncs no s'aguessin conegut, ja que ell diu que no creu amb les casualitats, ell creu que tot pasa per algo, que tot té una raó.

Raquel Lluent ha dit...

atenció! no hi ha "moments de causalitat" sinó escenes en la que es compleix el principi de causalitat.cuidem l'expressió, nois!

Joana Fernandes ha dit...

En la meva opinió tot está determinat, tot té una causa.El fet de que la noia s'enport-hi el vehicle pel davant fa que els dos acabin anant junts a fer nones.
Com ja hem après a classe si no succeeix primer la "A",que en aquest cas ajudant-nos de la pel·lícula, a la noia se l'hi mor un familiar, a causa d'aixó la noia es troba tant malament, que acaba succeint el B, s'enporta al taxista,és coneixen, i llavors acaben anant-se els dos al llit.

Iván Amador ha dit...

Un dels moments en els que crec que es compleix el principi de causalitat és en el moment quan es coneixen el taxista i la noia. A la pel.licula el propi taxista diu que les coses passen per una causa que en aquell cas és la mort del pare de la noia que ha causat que estigués despistada i es saltes un semàfor cosa que causa que tingui un accident en el qual causa que es coneguin el taxista i la noia.

Anònim ha dit...

Crec que tenim un prinicpi de causalitat en el moment que ell decideix formar part de l'experiment ja que la causa que ha fet que acceptes aquest treball es el que finalment cobrara 4000 marks. Unaltre moment de la pelicula en que he vist un principi de causalitat és en el moment en que la noia té l'accident on la causa d'aixó és la mort del pare d'ella. Aixó porta a que si a ella no s'he li hagués mort el pare no hagués tingut l'accident i llavors no salguesin conegut es a dir que la causa per la qual ells dos s'han conegut és a causa de la mort del seu pare que va provicar l'accident. i la última és en el moment en que ell diu que ell no creu amb la casualitat que tot pasa per alguna cosa.

Ana Lambea ha dit...

Alguns casos en els que es compleix el principi de causalitat es quan la noia que condueix xoca amb el protagonista, xoca (B) a causa de que encara està impactada per la mort del seu pare (A), també es la causa de que es coneixen. Com no, també quan el protagonista decideix fer l’experiment, te deutes i no els pot pagar (determinisme econòmic), decideix arriscar-se canviant on estarà (determinisme ambiental), possiblement també l’afecti de manera física i sembla ser que donarà a veure el determinisme genètic.

Noemi B. ha dit...

Tenim un exemple de determinisme genètic, en l'escena on els fan proves. Això determinarà si han d'adoptar el paper de guàrdies o de presos.
També en tenim un d'econòmic, al presentar-se a les proves pels diners que li donaran.

Noah Albaladejo ha dit...

En Tarec te por a l´ obsuritat i als espais tancats a causa de la fobia que de petit ba agafar quan el seu pare el tancaba en una habitació fosca.

Adrià Espineta ha dit...

He trobat que el principi de causalitat es compleix quan:

El protagonista accepta fer l'experiment, ja que rep diners a canvi.

Quan un presoner no vol beure's la llet, ha de fer 20 flexions.

Quan els presoners es comporten malament hi ha càstig col·lectiu.

Si no vols escriure una carta, no pots escriure'n més.

adria ha dit...

en la pel·lícula podem veure en diferents fragments com el principi de causalitat apareix per exemple cuan el protagonista tota l'estona intenta provocar la consequència que tingui un dur càstig
un altre dels termes de causalitat que apareix és cuan tots es revolten i els hi prenent els llits i la roba

Adria ha dit...

principi de causalitat quan l'individú decideix fer part d'aquest experiment per optindre un benefici econòmic.
un altre dels principis de causalitat és quan el noi no respond a les trucades de la noia aixó causa que la noia vaigi al seu apartament entri i vegui les fotos...

Anònim ha dit...

el fet de haver-hi conseqüències ens determina. però en la pel·lícula el fet que més determina als personatges el de fer qualsevol cosa per guanyar diners fàcilemt(4000 marcs), fins i tot a posar-se dues setmanes en una presó sense saber el risc físic i psicològic que això comporta. un dels casos del principi de causalitat en la pel·lícula són els diners, i s'ha de reconèixer que els diners també ens determinen a la realitat.
un altre cas del principi de causalitat és que estem determinats, per instint, a oprimir als febles cuan tenim interès en alguna cosa, i més encara si tenim ventatja sobre ells.

Raquel Lluent ha dit...

atenció als anònims!!!! us heu d'identificar, si us plau!!!

Montse ha dit...

Els principis de causalitat que surten en la pel·lícula DAS EXPERIMENT són :
Al principi quan se'ns eplica que tot passa per algun significat. A(FET) = B (SIGNIFICAT)
Després quan estan esmorzant i un dels presos no vol veure's la llet i el guardia li respon amb dos opcions : la llet o flexions.

Anònim ha dit...

El principi de causalitat és veu quan el "dolent" que comparteix habitació amb el protagonista l'avisa de que no provoqui més incidents ja que els guardies tènen dret a aplicar les normes adequades > A (Provocació) a B (Càstig).

Els científics que organitzen l'experiement tambè tenen previstes intervencions segons el que passi durant els 15 dies de simulacre de detenció. Cada intervenció és determinada segons el perill provocat.

Maëva 2on Artístic.

judith Gómez Rico ha dit...

judith Gómez Rico 2n Ling.

en aquesta pel·lícula, podem observar com el principi de causalitat, es troba per tot arreu.Com per exemple quan els personatges veuen el anunci i es presenten voluntariament al experiment ja que la recompensa monetaria els atrau. Aqui veiem com A que seria el anunci passa a ser B que seria entrar dins de l'experiment.També hi ha un altre exemple que es quan estan dien les normes, si no les compleixen tindran conseqüències ( les normes son A les conseqüències es B).Un tercer exemple el veiem quan a un pres l'obligen a beure la llet, si no se la beu tindra que fer flexions. ( A es beure la llet B flexions conseqüència de no fer el que li diuen).Si es porten malament es queden sense lliteres(A), si es comporten bé les podran recuperar (B).Si el nuemro 77 es passe de la ralla tots tindran conseqüències per culpa seva.El numero 77 trenca la carta (A), ja no podra esriure més (B).El numero 77 proboque que un dels guardies s'enfadi conseqüència,ni rapen el cap... em vist que aquesta pel·lícula trobem molt cla el principi de causalitat, i podem dir que tot té una causa i una conseqüència dels actes que faiguis.

Sofia 2nL ha dit...

Al llarg de la pel•lícula podem veure escenes que compleixen el principi de causalitat, com per exemple, el fet de que els personatges acceptin realitzar l’experiment a canvi de diners. Un altra principi de causalitat seria, el moment en que l’agent obliga a beure la llet a un d’ells, ja que si no ho fa serà castigat i haurà de fer flexions. Per últim, un principi de causalitat evident que es veu repetidament al llarg de l’experiment, és quan un d’ells no té un comportament correcte i provoca un càstig col•lectiu.

Noemí B. ha dit...

Trobem més casos de determinisme, com ara l'ambiental: els personatges canvien el seu comportament al estar tancats i sotmesos a càstigs.

També veiem el principi de causalitat en els càstigs: Si el protagonisfa fa alguna cosa en contra de les normes, automàticament tindràn una penalització.

Raquel Lluent ha dit...

Sigueu curosos a l'hora de llegir els enunciats. El que heu de fer és buscar exemples del PRINCIPI DE CAUSALITAT!

Adam ha dit...

Bones, el principi de causalitat, podem veure com els participans aceptem els diners a canvi de participar en l'experiment, si no fos pels diners no ho farien, la causa son els 4000 marcs, també l'accident que té amb la noia, la noia té l'accident perque està afectada amb la recent mort del seu pare, gràcies a l'accident es conneix amb el taxista que sera el nostre protagonista i d'això surt una relació, ella segurament es salve i ell mentre està al experiment la veu i li es de gran ajuda psicologica, també la noia salve al taxista al final del film, osigui res pase perque si. També diferentes accions com la de si un home no es beu la llet tindra que fer flexions, i la causa de fer-les es no beures la llet, i així podem trobar altres exemples on aquest terme es vegi reflecsat. Qué Déu Vos Guard.

Emma Ramos ha dit...

-la causa de que ell fasi l'experiment es que necessita els diners.
-la causa de tenir l'accident es que no para de pensar en la noia
-la causa per la qual no pot fer la visita es que fa pudor
-la causa per la qual te un tornavis a la capsa es per que sabien que els hi ficarien dins
-la causa per la qual es revolucionen es per que no troben just el que fan els polis

Andrea Sanchez 2A ha dit...

Crec que hi ha prinicpis de causalitat en el moment en el que el num 77 comença a tenir un comportament no molt bo i els guardies començen a tenir una coducta sobre ell més dura a diferencia dels altres homes.
Un altre pot ser el moemnt en que els policies comensen a "raptar" a la doctora i al ajudant la causa d'aixo es per que als doctors se els hi ha anat de les mans l'experiment.

Elisabet (Betty) Lopez ha dit...

En la pel·licula podem veure diversos principis de causalitat, com per exemple el fet de posar un anunci comporta que s'hi presentin varies persones a causa dels diners que s'ofereixen. Un altre moment en el film on podem veure aquest principi de causalitat es quan es donent els papes de guardies i presos, provocant que hi hagui una divisió de poder. Altres escenes on es presenta el principi de causalitat és quan els presos es revolucionen, el que provoca que els guardies presionin física i psicológicament als presos.

Jenny 2L ha dit...

Les escenes en les que es compleix el principi de causalitat són les següents:
-Quan tots accepten el treball de l’experiment a canvi de rebre una bona quantitat econòmica.
-Quan el protagonista es comporta malament provoca que els guàrdies li maltractin i li castiguin.
-Quan un d’ells no es beu la llet i el guàrdia com a càstig li diu de fer flexions.
-Quan el director de l’experiment no fa cas a la doctora quan li diu d’avortar l’experiment. Això provoca que tot empitjores i que ho pagués amb la seva pròpia mort.

Rosa ha dit...

El principi de causalitat es present en totes les acciones que passen, ja que tot el que fem té una causa.
Només al principi ja veiem que tots els que es s’ometen a l'experiment ho fan pels diners: com que volen aquests diners fan l'experiment. També en trobem un altre exemple quan al cap d'unes hores després que el protagonista entri a la presó, ell es sent sol, sense llibertat, està trist, tot això el fa pensar en la dona que va conèixer la nit anterior. Un altre exemple el trobem quan han de menjar: un dels presos, tot i tenint intolerància a la llet, se la veu tota perquè l'obliguen. Un altre cas és el to antipàtic, superior i cregut en el que parlen els guàrdies, al principi perquè d'aquesta manera els obliguen a complir les ordres i al final perquè es senten completament superiors a ells. Finalment uns altres exemples (entre molts que surten)són: quan el protagonista netejar el lavabo perquè "no ha complert" les ordres que li han donat, quan tots els presos fan flexions pel mateix motiu o bé quan els torturen.

Alexandra Arenas ha dit...

En la pel•lícula trobem diferents situacions de causalitat, per exemple:
Quan el protagonista s’exposa al experiment, ho fa perquè a canvi tindrà un bon sou.
El fet de que al protagonista, els policies el peguin, el sentin a una cadira i se’n burlin d’ ell, això es causat pel fet de que ell segueix el joc i es comporta d’una manera que fa que els policies s’enfadin.
L’eufòria i els nervis que agafa un dels empresonats els causa el fet que els policies no els hi donin cigarrets, i aquest estat causa l’agressió i els cops de l’ empresonat vers als policies.
La nit que passa el protagonista amb la noia de l’accident de cotxe amb el seu taxi, causa que vagin junts a casa d’ ell i passin la nit junts.
Finalment, crec que un dels exemples més importants i principals que apareixen en la pel•lícula és el rol que es prenen massa a pit tan els presoners com els policies fa que les seves actituds canviïn, i això es causat pel fet de cobrar els diners assignats.

Raquel Lluent ha dit...

Cuideu l'ortografia si us plau, el que estem escrivint és públic!!!! Gràcies

GALA ha dit...

En aquesta pel·licula,"elexperiemnto",apareix clarament elprincipi de causalitat.Auest principi el veiem durant gairebé tota la pel·licula, es a dir que una acció(A),causauna altra (B).
Per exemple si partim des d'el inici veiem com per una manca economica(A) tots s'apunten a l'experiment acceptan totes les condicons que s'el imposa(B).
També ho veiem quan perden el control i no son respectat pels presos(A)per fer-se respectar recurreixen ala violencia(B)o quan l'homme no vol beure la llet (A) el guardia fa el plantejament i li exposa dos opcion o la llet o flexion(B) Aqui veiem clarament com una acció(A) ens porta a una altra(B)

alba barrio ha dit...

tota la pel·lícula està basada en la causalitat, però alguns exemple seríen, si el protagonista no s'hagués queixat no tindria de netejar el WC ni hagués entrat a la caixa negra.
Si no hi hagués un tornavis a la caixa no hagués pogut sortir, ni tampoc escaparse i fugarse amb tots els altres.
Cuan el policia encarjolat s'amaga la WC, sinó s'hagués amagat és trobaria amb el professor...
Hi han moltes mes ja que tot es una causa de causalitat, tot es fa per algo i tot té un perqué.

marta gaeta ha dit...

A la pel·lícula trobem principis de causalitat quan:
1)El tarek, te un accident amb el cotxe per casualitat amb la Nora, però això més tard el condicionarà a pensar amb ella.
2)El presoner 82, participa al experiment per guanyar els diners, comprar-se un ferrari i realitzar el seu somni.
3)El Tarek te claustrofobia, perquè el seu pare de petit el tancava en habitacions fosques
4) També es principi de causalitat, quan tanquen a en Tarek, que es trobi, un instrument per sortir de la caixa fosca.

Patrícia ha dit...

Al veure la pel.lícula he pogut observar escenes en les quals es compleix el principi de causalitat, com per exemple:
- Que tots entren a l' experiment a canvi de rebre diners.
- Que l' home no vol beure llet i doncs tindrà una sèrie de conseqüències, en aquest cas "les flexions".
- Els guardes de seguretat al rebre aquest càrrec sel's hi puja al cap i actuen de manera violenta i agressiva.
- No poden fumar, i per tant ocasiona nervis.